Blog

Ödeme sistemlerinde bağışın yeri

2015 yılında dünyada ve Türkiye’de en çok konuşulan konulardan biri hayırseverlik ve paylaşmaktı. Gelin bağış ödemeleri konusundaki gelişmeleri ödeme sistemleri açısından ele alalım.

2015 yazının başlarında Ebay “Sell for Charity (Hayır için Sat)” özelliğini duyurdu. Sell for Charity seçeneği Amerika ve İngiltere’de yaşayan Ebay telefon ve tablet uygulaması kullanıcılarına satışlarının belli bir yüzdesini bağışlayabilme imkanı sunuyor. Satıcılar bu seçenek ile satış tutarının % 10’undan % 100’üne kadar istedikleri hayır kurumuna bağışta bulunabiliyor. Düzenli olarak bağış yapanlar ise sık sık bağışta bulundukları hayır kurumlarını favori bölümüne ekleyebiliyor, her işlemlerinde yeni bir seçim yapmak zorunda kalmıyor.

2015 Ağustos ayının sonlarında ise Facebook “Donate Now (Şimdi Bağışta Bulun)” özelliğini devreye aldı. Aslında Facebook 2013 yılından beri Kızıl Haç ve Amerikan Kanser Derneği gibi büyük hayır kurumları için “Donate (Bağışla)” butonunu destekliyor ve bu buton ile yapılan bağışlar için kurumlara ödeme sağlayıcı hizmeti sunuyordu. 2015 yılında çıkardığı “Donate Now” butonu ile non-profit (kar amacı gütmeyen) kategorisindeki sayfaların tümüne bağış alma imkanı sunmaya başlamış oldu. Facebook tüm kuruluşlara bu özelliği açtığı için butona basıldıktan sonra “Facebook tarafından desteklenmemektedir ve Facebook ile ilişkili değildir” uyarısını çıkarıyor ve kullanıcıyı kurumun belirlediği online ödeme sayfası yönlendiriliyor, bağış işlemi burada tamamlanıyor. Facebook, “Donate Now” butonunun sponsorlu iletilerde kullanılmasına da imkan sağlıyor.

Untitled1

2015 yılında yaşanan bir başka gelişme ise Goodworld isimli, sosyal medya üzerinden bağış yapılabilmesini kolaylaştırmak için kurulmuş oluşum. Goodworld ile anlaşmalı hayır kuruluşlarının Facebook veya Twitter sayfalarına girip yalnızca #donate etiketini kullanarak bağış yapmak mümkün. Goodworld üzerinden yapılan ilk bağışta kullanıcıya bağış yaptığı kanaldan (Facebook ya da Twitter) bir mesaj geliyor ve bu mesajdaki linki kullanarak üyeliği oluşturması ve bağış miktarının çekileceği kart bilgilerini bir defaya mahsus vermesi isteniyor. Daha sonra kullanıcının aynı yolla yapacağı tüm bağışlar için bu bilgiler kaydediliyor ve sadece #donate etiketini kullanarak bir twit ya da yorum yazması bağış yapması için yeterli oluyor. Goodworld’ün kart ile bağış kabul edebilmek için Stripe’ın altyapısını kullandığını da belirtmeden geçmeyelim.

Untitled

Gelelim tüm bu işlemlerde mobilin rolüne. Amerika’yı ele aldığımızda ilginç istatistiklerle karşılaşıyoruz; nüfusunun %70’i mobil cihaza sahip ABD’de önümüzdeki 2 yıl içerisinde elindeki tek “bilgisayar”ı akıllı telefonu olan insanların toplam nüfusa oranında büyük artış bekleniyor. Öte yandan Nonprofit Hub tarafından yapılan bir araştırmaya göre kar amacı gütmeyen ve yardım toplayan kuruluşların % 50’den fazlasının hala mobil dostu bir sitesi olmamasına rağmen bağışların neredeyse % 10’u mobil cihazlardan yapılıyor, bu oran mobil uyumlu siteye sahip yardım toplayan kuruluşlar için %18’lere kadar çıkıyor. Mobil ödemelerin tüm eticaret işlemlerine oranının % 30 olduğu düşünüldüğünde, mobil bağış ödemeleri için gidecek uzun bir yol olduğu açıkça görülüyor. Dolayısıyla önümüzdeki birkaç sene boyunca yardım toplayan kuruluşların mobil teknoloji yönündeki eksiklerini gidermeye yönelmesine tanık olacağız.

Türkiye’ye bakacak olursak bağış ödemeleriyle ödeme sistemlerini buluşturan en güzel uygulamalardan biri Yuvarla.org. Online alışverişlerde sepet tutarını yukarıya yuvarlayarak Yuvarla ile anlaşmalı sivil toplum kuruluşlarına bağışta bulunulabiliyor. BKM Express ile ödemelerde de Yuvarla ile bağışta bulunmak mümkün. Şu anda Yuvarla ile anlaşmalı işyeri sayısı yaklaşık 20, ancak alışveriş ve dolayısı ile bağış işlemi BKM Express ile yapıldığında işyeri sayısı 1.000’e çıkıyor, çünkü BKM Express işyerlerinin tümünden yapılan webden ödemelerde Yuvarla ile bağış yapabilmek mümkün. Bu özellik mobil uygulama üzerinden yapılan ödemelere de eklendiğinde, Yuvarla bağışlarının tüm BKM Express ödemelerine olan % 4’lük payının daha da artacağı muhakkak.

BKM Express sivil toplum kuruluşlarının büyük destekçilerinden biri olduğunu geçmişte Darüşşafaka ve Tema gibi kuruluşların internet sitelerinden BKM Express kullanılarak yapılan bağışlara katkıda bulunduğu yardım kampanyaları ile göstermişti. Ödeme sistemlerini geliştirmek için farklı işbirlikleri ve fırsatları değerlendiren BKM’nin, BKM Express ile yer aldığı projelerin önümüzdeki günlerde çeşitlenerek artması, bu yönde bağış ödemelerindeki rolünü daha da sağlamlaştırması şaşırtıcı olmayacaktır.

Sevil Aydeniz