Gelişmekte olan ülke insanı olarak yıllaca Avrupa ve Amerika ziyaretlerimde her yenilik konusunda “Adamlar ne güzel yapmış. Ne güzel kullanıyor kardeşim” diye iç geçirirdim. Ancak son 10 yılda Türk insanın kimyasındaki değişim ile bu cümleleri daha az kullanır olduğunu söylemeliyim. Gerçi bunu sadee ben söylemiyorum Ben duyduklarımı aktarıyorum. Son yıllarda uzmanlar ve akademisyenler Türk insanının yeniliklere çok hızlı adapte olduğuna dikkat çekip duruyor. Türk insanı globalleşme konusunda odukça hızlı koşuyor. Teknolojik yenilikleri en hızlı şekilde hayatın her alanında kullanıyor. Bunda da pek zorlanmıyor.
MOBİL TİCARET YÜZDE 17’YE ULAŞMIŞ
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Webrazzi Mobil 15 konferansında Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko‘nun verdiği bilgilerde Türk insanının bu hızlı adaptasyonu konusumda bazı ipuçları veriyor. Nasıl mı? Canko, 300 milyar dolara ulaşan mobil ticaretin Türkiye’deki potansiyelini gösteren önemli verilerle Türklerin bu alanda da dünyanın birçok ülkesini geride bırakacağını kanıtlıyor.
Buyrun size Türkiye’nin mobilite rakamları;
• Mobil ticaretin perakende içindeki payı dünyada yüzde 30. Türkiye’de ise bu oran yüzde 17’ye ulaşmış durumda. Hiçte azımsanmayacak düzeyde değil mi?
• İnternet bankacılığı kullananların mobil bankacılık kullanımı ise Türkiye’de gelişmiş ülkeler kadar yaygınlaşmış. Hatta birçok ülkeyi bile geride bıraktığımızı söylesek sanırım yanlış olmaz.
• Türkiye’de yüzde 56 olan bu oranın, Avrupa ortalaması yüzde 38 düzeyindeymiş.
• Mobil cihazlardan ulusal dijital cüzdan BKM Express kullanımı yüzde 30 gibi oldukça yüksek bir seviyeye ulaşmış. BKM Express bu anlamda iyi bir gösterge. Çünkü dünyada hiçbir dijital cüzdanda ülkenin tüm bankalarının kartları birarada yer almıyor.
SADECE ALO DEMİYORUZ
Benim bu verilerden ulaştığım sonuç ise; Türkler gerçekten mobil olmayı çok sevdi. Ayrıca bu sevgi görüldüğü gibi sadece ALO demekle sınırlı değil. Alışveriş başta olmak üzere Türk insanı akıllı telefonlarını banka şubesi, taksi çağrı cihazı, kumanda, tv ve daha birçok şekilde kullanıyor. Öreğin; Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko’nun verdiği bilgiler doğrultusunda bakın nasıl alışverişyapıyoruz: BKM Express’te yapılan 100 mobil alışverişin 12’si saat 00-08 arasında, 36’sı saat 08-16 arasında, 52’si saat 16’dan sonra yapılıyor. Söz konusu mobil alışveriş olduğunda ise Salı, Cumartesi ve Pazar günlerini diğer günlere göre daha çok kullanıyoruz.
Anlayacağınız atı alan Türk insanı bu anlamda Üsküdar’ı çoktan geçti. Sizler hala masaüstünde misiniz yoksa?
Hemen ellerinizi akıllı telefonunuza uzatın ve bir dijital cüzdan edinin. Yoksa gerçekten geride kalacaksınız. Benden söylemesi…
Sevgiyle ve yeniliklerle iç içe kalın,
Pınar Akdoğan